NL    FR
Contact      
  De Regie der Gebouwen
  Home
  Bevoegdheden
  Directiecomité
  Structuur
  Administratief reglement
  Vacatures
  Verkopen
  Milieubeleid
  Integriteit
 
Activiteiten
  Werven/Realisaties
   

Vlaanderen
Brussel
Wallonië
Internationaal

  Persberichten
  Overheidsopdrachten
  1.  Onze opdrachtdocumenten
  2.  Indienen van een aanvraag tot deelneming / offerte
  3.  Free Market
  4.  Nuttige links
  5.  Andere documenten
  Varia
  Contact - Toegang
  Klacht
  Links
  Lid van PuRE-net
 
  U bent hier: Home > Realisaties > Realisaties Brussel > MAGRITTE MUSEUM

MAGRITTE MUSEUM

Het Magrittemuseum (Koningsplein 1) zag het daglicht dankzij een samenwerkingsakkoord tussen de industriegroep SUEZ, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, de stichting Magritte en de Regie der Gebouwen. In minder dan één jaar tijd slaagden zij erin om het hotel Altenlof om te vormen tot een nieuwe cultuurtempel die bijdraagt tot de culturele uitstraling van België.

Op 20 mei 2009 werd het museum plechtig geopend in aanwezigheid van de Koning en de Koningin van België.
Sinds juni 2009 is het Magrittemuseum opengesteld voor het groot publiek.De grootste collectie van kunstwerken van Magritte wordt er tentoongesteld.

In maart 2010 ontving het museum een speciale prijs in het kader van de Brussels Tourism & Meetings Awards.

Het hotel Altenloh
Aanvang van de werken
Samenwerkingsakkoord
Het Musée Magritte Museum
Technische ficheHet hotel Altenloh

Het Magrittemuseum bevindt zich in het neoklassieke hotel Altenloh, aan het Koningsplein 1 te 1000 Brussel. Het werd gebouwd in 1779 door de ‘Loterie impériale et royale’. Van circa 1850 tot aan het begin van de eerste wereldoorlog werd het ingenomen door het ‘hôtel de l'’Europe’. Daarna werd de Belgische staat gedurende enkele jaren eigenaar. Maar uiteindelijk gaat het terug over in privé-handen en huisvest het de juwelenzaak Altenloh, juwelier en zilversmid van het Koningshuis. In 1962 huurt de Belgische Staat het gebouw in om het uiteindelijk in 1969 te verwerven voor de tijdelijke activiteiten van het Museum voor Moderne Kunst.

In 1983-1984 wordt het gebouw volledig vernieuwd en ingericht als Museum voor Moderne Kunst. Om veiligheidsredenen worden de aanpalende gebouwen losgekoppeld van het Museum. Daardoor wordt er een vierde gevel aan het Museum gebouwd. Deze gevel wordt volledig in architectonisch beton opgetrokken met in het centrum een in glas uitgevoerde travee, die voor natuurlijk licht in het gebouw zorgt.

De fundamenten van de drie oorspronkelijke gevels worden hersteld en geschraagd. Het interieur wordt volledig afgebroken en herbouwd, alleen de gevels blijven overeind.

Het hotel Altenloh heropent zijn deuren in 1984 voor de opening van het Museum voor Moderne Kunst. In 1997 dienden de collecties van de 19de eeuw die zich in de uitbreiding van het Museum voor Moderne Kunst bevonden, plaats te ruimen voor de grote tijdelijke tentoonstellingen. Deze collecties vonden een onderkomen in het hotel Altenloh en werden er tot 2004 tentoongesteld.

Top


Aanvang van de werken

Op 27 mei 2008 werd het startschot gegeven van de werken. Dit werd symbolisch uitgedrukt met het aanbrengen van een dekzeil die voor de duur van de werken, de gevel van het hotel Altenloh omhulde. Op het zeildoek stond één van de bekendste schilderijen van de kunstenaar afgebeeld: L’'empire des lumières.

Top


Samenwerkingsakkoord

Op 29 februari 2008 werd een samenwerkingsakkoord afgesloten met als doel het Magrittemuseum in te richten in het hotel Altenloh aan het Koningsplein te Brussel.

De groep SUEZ trad op als mecenas en stond in voor de inrichting en scenografie van het nieuwe museum. Dit hield ondermeer de klimaatregeling, de verlichting, de beveiliging en de audiovisuele installaties in. Winston Spriet stond in voor de scenografie.
Deze door SUEZ gefinancierde werken werden begroot op circa 6,5 miljoen EUR.

De Regie der Gebouwen stond in voor de restauratie en renovatie van de gevels en het binnen- en buitenraamwerk, evenals de plaatsing van de steigers. Daarnaast voerde zij werken uit aan de HVAC-installatie , verving zij de lift, installeerde bewakingscamera’s, paste het sanitair en de riolering aan en coördineerde al haar werken met die van Suez. In totaal investeerde de Regie der Gebouwen zo'’n 1,27 miljoen €.

Alvorens over te gaan tot de renovatie en restauratiewerken werden de gevels grondig onderzocht. Het architectenbureau Cerau maakte het bestek op voor de restauratie van de gevels, in samenwerking met de Regie der Gebouwen. Uit het onderzoek bleek dat de gevels in slechte staat verkeerden en verschillende gebreken vertoonden. De gevels werden eerst ontvet, afgeschuurd en met niet-agressieve methodes gereinigd. Vervolgens werden ze gerestaureerd en opnieuw geschilderd. De oorspronkelijke bestanddelen die nog gerestaureerd konden worden, werden bewaard. Indien dit niet meer mogelijk was, werden ze opnieuw gemaakt ‘à l'’identique’.

De gevelsteen werd opnieuw geconsolideerd met aangepaste verharders. Voor de muren werd gekozen voor verf op basis van plysiloxaanacrylhars en voor het gietijzer en schrijnwerk voor alkyd houdende verven. Voor de vergulde elementen is bladgoud gebruikt. De kleur van de buitenmuurverf (referentie S 1505 Y10R) werd bepaald op basis van stratigrafisch onderzoek en in samenspraak met de Commissie voor Monumenten en Landschappen.

De nieuwe personenlift is van het type 'gearless' en kadert zich in het duurzaam energiegebruik. Dit type lift verbruikt minder energie en heeft een hoger rendement. De lift kan zo’n 40tal bezoekers naar de gewenste verdieping brengen. Ook in de lift werd een knipoog gedaan naar Magritte. Zo kan de aandachtige bezoeker via een doorkijkvenster een detail van een oeuvre van René Magritte ontdekken.

Top


Het Magrittemuseum

Het Magrittemuseum is op het Koningsplein duidelijk herkenbaar dankzij de typische lucht van Magritte die in enkele vensteropeningen van het Museum zijn aangebracht.

Het tentoonstellingsparcours start op de derde verdieping, die via de personenlift gemakkelijk wordt bereikt.

Op de eerste verdieping worden enkele van de meesterwerken van de kunstenaar tentoongesteld en worden de mijlpalen uit het leven van René Magritte toegelicht.

Op de tweede verdieping komen minder bekende aspecten uit het leven van Magritte aan bod : zijn leven in Brussel, de oorlogsperiode, het surrealisme, het communisme, de periode Vache. …

Op de derde verdieping ontdekt de bezoeker de eerste realisaties van de kunstenaar en de principes die aan de oorsprong liggen van zijn oeuvre, aan de hand van brieven, tekeningen en objecten.

Het museum is voorzien van een multimediaruimte, een museum- en bookshop.… Op elke verdieping worden films geprojecteerd die René Magritte als amateur maakte met zijn vrienden.

Voor praktische informatie (openingsuren en tarieven): www.musee-magritte-museum.be

Top


Technische fiche

 • Eigenaar: Belgische staat

 • Bouwheer en coördinator van de werken: Regie der Gebouwen

 • Bouwheer inrichtingswerken: Suez

 • Gebruiker: Koninklijke musea voor Schone kunsten van België

 • Stichtend mecenas: Suez

 • Gevelwerken: Building nv

 • Lift: Liften Coopman nv

 • HVAC: Axima Contracting

 • Inrichtingswerken: Fabricom GTI en Ineo (Suez)

 • Duurzame energie: Electrabel (Suez)

 • Scenografie: Winston Spriet

 • Kostprijs Regie der Gebouwen: circa 1,27 miljoen EUR€

 • Competentiemecenaat Suez: circa 6,5 miljoen EUR €

 • Duur der werken: mei 2008 – juni 2009

Top

Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto

Laatste wijziging op: 04/11/2015


© Regie der Gebouwen - Het hoofdbestuur : Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
Alg. Tel: +32 (0)2 541 65 11 - Alg. Fax: +32 (0)2 541 71 94