NL    FR
Contact      
  De Regie der Gebouwen
  Home
  Bevoegdheden
  Directiecomité
  Structuur
  Administratief reglement
  Vacatures
  Verkopen
  Milieubeleid
  Integriteit
 
Activiteiten
  Werven/Realisaties
   

Vlaanderen
Brussel
Wallonië
Internationaal

  Publicaties
  Persberichten
  Overheidsopdrachten
  1.  Onze bestekken
  2.  Indienen van een offerte / kandidatuurstelling
  3.  Lopende opdrachten
  4.  Open oproep tot gegadigden
  5.  Free Market
  6.  Nuttige links
  7.  Andere documenten
  Varia
  Contact - Toegang
  Klacht
  Links
  Lid van PuRE-net
 
  U bent hier: Home > Realisaties > Realisaties Vlaanderen > LEUVEN – Rijksarchief

LEUVEN – Rijksarchief

Het Rijksarchief van Leuven en de vredegerechten van het eerste, tweede en derde kanton zijn ondergebracht in het Villerscollege, een geklasseerd gebouw met een rijk verleden, dat doorheen de jaren verschillende bestemmingen kende. Dit had vooral zijn invloed op het interieur van het gebouw.

De restauratie verliep in drie fasen, in nauwe samenwerking met de dienst Monumenten en Landschappen.Op 24 mei 2002 werd het gerestaureerde Villerscollege officieel geopend.

De opslagcapaciteit van het Villerscollege voldeed echter niet aan de eisen van het Rijksarchief. Daarom werd in 2003 begonnen met de bouw van een nieuw archiefmagazijn. Deze uitbreiding van het Leuvense Rijksarchief werd officieel in gebruik genomen op 5 december 2011.

Het Villerscollege
        Restauratie van de daken
        Restauratie van de buitengevels, ramen en deuren
        Binnenrestauratie en technieken
        Welke diensten vindt u terug?
Uitbreiding rijksarchief
        Architectuur
        Indeling
        Wat wordt er bewaard?
Technische fiches
Bibliografie



Het Villerscollege

Restauratie van de daken

Het gebouw werd in zijn meest oorspronkelijke staat hersteld. Het zadeldak van de tuinvleugel werd ontdaan van de shed uitbouw. De dakvlakken werden bekleed met Spaanse natuurleien, er werden nieuwe koperen bak- en hanggoten voorzien en de schouwen werden hersteld.

Top



Restauratie van de buitengevels, ramen en deuren

De statige voorgevel - rijkelijk voorzien van witte natuursteen - was erg geërodeerd en bevuild. De profilering van pilasters, kapitelen en beeldhouwwerk was nauwelijks herkenbaar. De volledige vervanging door Franse natuursteen was onvermijdelijk.

De ramen werden vervangen door een type met meer glasroeden en kleinere ruitformaten. Op de binnenkoer werden de galerijen van de straatvleugel opnieuw vrijgemaakt. Deels dichtgemetste ramen van de zijgevels werden vrijgemaakt.

Top



Binnenrestauratie en technieken

Alle waardevolle interieurelementen werden maximaal geconserveerd.

Brandwerende beplating werd voorzien boven het latwerk van de onderliggende plafondbepleistering. Gelukkig werd het oorspronkelijke kleurenpalet onder de vele latexverflagen teruggevonden. Gipsen moulures en plafondbepleistering werden hersteld en in de oorspronkelijke kleuren geschilderd.

Eikenhouten draaitrappen kregen hun glans van weleer terug. De bestaande gewelven van de koetsengalerijen werden hersteld en opnieuw gekaleid.

Alle technieken zoals elektriciteit, liften, databekabeling, enz werden vernieuwd.

Top



Welke diensten vindt u er terug?

Het Rijksarchief maakt gebruik van de kelderverdiepingen en het gelijkvloers.

De vredegerechten van het eerste, tweede en derde kanton zijn gehuisvest op de verdiepingen.

Top



Uitbreiding Rijksarchief

Architectuur

De nieuwe archiefmagazijnen zijn rond een zeer oude en uitzonderlijke boom op het binnenplein gebouwd, de Ginkgo Biloba. De boom is beschermd.

Om het gebouw tegen waterinfiltratie te beschermen werd voor de betonnen diepwand nog een bijkomende Ytong wand geplaatst. Tussen de twee wanden is er een vrije ruimte van ongeveerd 30 cm. In deze smalle ruimte wordt het eventuele insijpelende water opgevangen in een goot die het via tapgaten afvoert naar een kruipruimte. Daar wordt het water weggepompt naar de riolering. De kruipruimte zelf staat steeds in onderdruk, zodat de spouw tussen beide wanden voortdurend geventileerd wordt.

De gevel van de nieuwbouw in rode baksteen oogt sober en sereen en de bouwhoogte is beperkt gehouden (gelijkvloers + 2 verdiepingen). Hierdoor wordt de harmonie bewaard tussen het klassieke hoofdgebouw en de uitbreiding. Het binnenplein verbindt beide gebouwen en biedt een aangename rustplaats aan.

Top



Indeling

De drie ondergrondse verdiepingen bevatten uitsluitend archiefruimten.

Op het gelijkvloerse niveau is er een aparte toegang aan de Rijschoolstraat die gebruikt wordt door de leveranciers. De archiefstukken worden langs een loskade op een snelle en efficiënte wijze geleverd. Daarnaast voorziet dit niveau ook in een quarantaineruimte, archiefruimten en kantoren.

De eerste verdieping bevat zowel archiefruimten als kantoren. Op de tweede verdieping werden archiefruimten en de technische ruimte ingericht.

De kantoren hebben een uitkijk op het binnenplein terwijl de archiefruimte zich aan de achterzijde bevinden. In de centrale gang met een open doorkijk naar alle niveaus valt vooral de frisse groene kleur van de archiefwand op.

De archiefruimten zijn voorzien van mechanische bediende compactusarchieven, speciale plannenkasten en charterkasten. In totaal is er genoeg bergingsruimte aanwezig voor meer dan 50 strekkende kilometer archief. De archieven worden in optimale omstandigheden van temperatuur en luchtvochtigheid bewaard.

Met het oog op duurzaam energiegebruik is resoluut gekozen voor verlichting op basis van bewegingsdetectie, en dit zowel in de archiefruimten, de traphallen als de kantoren. In de archiefruimten werkt de verlichting van de centrale gang op bewegingsdetectie. De verlichting boven de compactusrekken werkt via tijdschakelaars. De combinatie van beide systemen laat een optimale consultatie van de stukken toe. De archieven zijn beveiligd met toegangscontrole.

Het Rijksarchief te Leuven is toegankelijk voor personen met verminderde mobiliteit.

Top



Wat wordt er bewaard?

Ieder jaar verwerft het Rijksarchief honderden strekkende meter archief. De vestiging in Leuven beheert en bewaart de archieven van archiefvormers met zetel in de provincie Vlaams-Brabant. In de eerste plaats gaat het om archief van overheidsinstellingen, maar ook private archieven, bijvoorbeeld van de brouwerij Artois, van voormalig premier Gaston Eyskens, van notarissen, parochiekerken, abdijen, kloosters en schepenbanken, enz. kregen hier een plaats.

Top



Technische fiches

Het Villerscollege

Bouwheer: Regie der Gebouwen
Bruikbare vloeroppervlakte: 5023 m2
Kostprijs van de werken: 9 miljoen euro
Duur van de werken:         
1991-1992: de restauratie van de daken
1995-1997: de restauratie van de buitengevels, ramen en deuren
2000-2001: de binnenrestauratie, inclusief de technieken
Financiën:
Deze werken werden gerealiseerd dankzij de steun van de Nationale Loterij.

Uitbreiding Rijksarchief

Eigenaar: Belgische staat
Bouwheer: Regie der Gebouwen
Gebruiker: Algemeen Rijksarchief
Architect: ARAT (Herentals) en CREA
Werfcoördinatie, werfopvolging: Regie der Gebouwen
Studie technieken: Ingenium
Winddichte ruwbouw: De Nul N.V.
Binnenafwerking: Vandereyt
HVAC: Van den Brande
Elektriciteit: Fabricom GTI
Liften: Technilift
Veiligheidscoördinatie: Seco
Kantoorruimte: ca. 700 m²
Archiefruimte: ca. 5000 m²
Duur der werken: 2003 - 2011
Investering: 15,8 miljoen euro (BTW inbegrepen)

Top



Bibliografie

LEUVEN - Het Villerscollege, Regie der Gebouwen, Persdienst, Brussel, Mei 2002.

LEUVEN – Uitbreiding Rijksarchief, Regie der Gebouwen, Persdienst, Brussel, December 2011.

Top

Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto
Klik voor een grotere foto

Laatste wijziging op: 28/06/2012


© Regie der Gebouwen - Het hoofdbestuur : Gulden Vlieslaan 87 bus 2 - 1060 Brussel
Alg. Tel: +32 (0)2 541 65 11 - Alg. Fax: +32 (0)2 541 71 94